11/12/2008

Osa 80: Elämää jokivarressa




Tein eilen pitkän kävelyn Singapore-joen jokisuusta, eli vanhimmasta osasta sivistynyttä Singaporea, joen vartta seuraten tänne Rivervalley:n saakka, missä väliaikainen asuntomme sijaitsee. Kävelystä muodostui jonkinlainen hyvästijättö väliaikaiselle kotikaupungille. Tippa tuli linssiin jo Asian Civilisations Museumin kohdalla, lempimuseoni, missä voisin viettää aikaa tunteja, ja etenkin museon yhteydessä sijaitsevan IndoChine-ravintolan kohdalla muistui mieleen ihanat aasialaiset herkut, jotka jäävät taakse. (Paitsi tietysti ne, joita olen opetellut kokkaamaan itse. Ja onhan Helsingissä pari hyvää nepalilaista ravintolaa.)


Singapore River on ollut kirjaimellisesti elävä ainakin siihen saakka, kun sampan-veneet, eli asuinveneet kiellettiin. Vanhoissa valokuvissa koko Boat Quay on niitä täynnä. Siitä kai nimikin. Nykyisin Boat Quayssa on rivi turistiravintoloita. Boat Quayn jälkeen kävelin läpi Clarke Q
uayn, ravintola- ja baarialueen, jonka shophouset on maalattu pastellivärein ja terassit katettu kamalilla sienimäisillä katoksilla. Clarke Quayn jälkeen tulee Robertson Quay, missä en ollut koskaan aiemmin edes käynyt. Täällä on säilynyt vanhoja siirtomaa-aikaisia godowneiksi kutsuttuja jokivarren varastoja, joissa käytiin joskus kauppaa mm. raakakumista. Sitten olinkin jo melkein perillä. "Meidän" päässä jokea on isoja roskapuomeja, joihin kerätään kaikki joessa lilluva töhkä. Sen lisäksi täällä näkee monitoriliskoja, kilpikonnia ja jotain, joka pulpahtelee pinnan alla siellä täällä (kaloja?). Yksi iso monitorilisko oli puomilla raatelemassa löytämäänsä herkkupalaa.

Sunnuntaiaamuna asuntomme tiskialtaaseen oli jäänyt pesemättömiä astioita. Herättyäni menin laskemaan vettä vedenkeittimeen. Kun laskin lämmintä vettä hanasta, loikkasi tiskien seasta esiin iso lihava gekko. Sellainen, jolla on läpikuultava iho ja mulkosilmät. Säikähdin tietysti. Gekko vaan olla möllötti niin kauan, että uskoin jo keittäneeni sen hanasta päästämälläni kuumalla vedellä. Pyysin Tuomasta siivoamaan kypsän gekon pois. Mutta gekko oli jo kadonnut, eikä sitä ole sen koomin näkynyt.

No comments: