14/12/2007

Osa 46: Matkamuistosisustusta























Meilla on suomalaisten lehtien, kirjojen ja leffojen kierratysrinki. Erityisesti lehdet kiertavat tiuhaan. Niinpa on tullut luettua kotimaisia sisustuslehtia ja naistenlehtien sisustusartikkeleita melkein enemman kuin aiemmin, edes tyon puolesta.

Suomalaisessa sisustusmuodissa aasialaisuus nayttaa olevan edelleen pop. Kiinalaisia antiikkikaappeja, thai-silkkityynyja, silkkisia peittoja ja muuta tavaraa saa ostaa yhta lailla Helsingista kuin Aasiasta. (Ei varmaan tarvitse mainita, etta Suomen hinta on moninkertainen Singaporeenkin verrattuna, puhumattakaan alkuperaisesta tuontimaasta.) Tuntuu perin kummalliselta katsella suomalaisista lehdista suomalaisten kotien aasialaista tunnelmaa. Kiinalainen antiikkijakkara, 600 euroa.

Matkamuistolla sisustamisesta tulee mieleen lapsuuden neukkukristallivaasit, porontaljat ja Kanarialta kannetut simpukankuoret. Maailma on kutistunut sitten lapsuuden. Nyt joku jopa tuo "matkamuistot" valmiiksi kotimaahan. Mutta mita edustaa omistajalleen eksoottinen huonekalu, jos sita katsellessa ei voi edes muistella kaukomaita?

Taalta kotiin tai muualle Eurooppaan palaavat ostelevat paluumuuttokontin tayteen "kiinakaappeja" ja aitoja mattoja. Toki se kannattaa, jos vertaa vastaavien hintoja Suomessa. Ovatkohan kiinakaapit samanlaista ongelmajatetta viidentoista vuoden kuluttua kuin nyt porontaljat kotien ullakoilla?

Olen itsekin sortunut hamstraamaan aasialaisia sisustustavaroita. Viimeksi ostosreissu suuntautui silkkikauppaan. Hankin vasta vaatekankaita, mutta mietinnassa on jo lakanat, paivapeitot, verhot ja tyynynpaalliset.
Mietin vain, olemmeko Suomeen palatessa niin taynna aasialaisuutta, ettemme halua enaa muistutuksia kotiin.

Olen muuten vihdoin paassyt asian ytimeen kuin Pulkkinen konsanaan. Eli olen selvittanyt, mika on hauskinta singaporelaisessa elamanmenossa.
- Se on se, etta aina on aihetta juhlaan! Suomalaisten kanssa voi juhlia omia juhlapaivia (oli muuten oikein mukavaa Suomen suurlahettilaan itsenaisyyspaivan vastaanotolla), sitten voi juhlia kristillisten juhlien lisaksi kaikkien muiden uskontojen ja kulttuurien juhlapaivat (ja niita riittaa), voi juhlia uutta vuotta kahdesti eli seka oman ajanlaskumme, etta kiinalaisen kalenterin mukaan...Ja jos ei muuta juhlan aihetta, niin aina voi jarjestaa grillijuhlat.

No comments: