18/03/2008

Osa 55: Vroom-with-a-view


Singaporessa muistetaan vielä tappava SARS -epidemia. Naapurimaassa Indonesiassa esiintyvän lintuinfluenssan kauhun tasapainossa kallistutaan välillä hysterian puolelle. Vaan viimeisenä huolenaiheena on Hong Kongissa neljä lapsiuhria vaatinut influenssa. HK:ssa suljettiin päiväkodit ja koulut kahdeksi viikoksi influenssan leviämisen estämiseksi. Singaporessa pelätään, että sama on kohta edessä, koska suhteet HK:iin ovat läheiset.

Ellenin koulu on pommittanut koko viikon oppilaiden vanhempia sähköposteilla, joissa kerrotaan uusista terveystarkastusvaatimuksista ja muista varotoimenpiteistä. Lapsilta ja henkilökunnalta mitataan lämpö neljä kertaa päivässä (eivätkö aikuisetkaan muuten huomaa sairastuneensa?). Sattumoisin juuri tällä viikolla Ellen sai tavallisen räkätaudin (englanniksi common cold,
kun taas flu on lyhennys sanasta influenza). Kouluun ei ole palaamista ennen kuin on viemisenä lääkärintodistus, jossa sanotaan, että tauti ei ole influenssaa.

Kummallisin juttu, jonka koulu on keksinyt, on influenssahätätilan harjoitus. Harjoituksen tavoitteena ei ole opettaa käsihygieniaa tms, kuten saattaisi luulla, vaan harjoiteltava asia on koulun siirtäminen pienryhmäopetukseen koteihin, mikäli valtiovalta sulkee koulut HK:n tapaan. Sillä pitäisihän vanhempien päästä töihin siitä huolimatta, että koulut suljettaisiin.

Olimme vähällä joutua sijaiskoulun isäntäperheeksi. Ihmettelin, että eikö haittaa, että Ellen on kotona potemassa flunssaa.
- But that´s nothing serious! totesi koulun apulaismanageri ja kerjäsi myöntymään isännöimään viittä lasta ja opettajaa kahden päivän ajan.
Kokeilu peruuntui - onneksi. Siitä huolimatta joudumme toimittamaan Ellenin lääkärintodistuksen, jolla vakuutamme, ettei Ellenillä ole influenssa ja hän voi palata kouluun. Ehkä epäloogiselta tuntuvan menettelyn takana on taas eräs kiasun ilmenemismuoto, pelko kasvojen menetyksestä.

Kiasusta oiva aasinsilta kilpavarusteluun. Miltä tuntuisi asua keskustan pilvenpiirtäjässä kaikilla mukavuuksilla ja silti päästä ajamaan oma auto olohuoneen ikkunan eteen?
Tämä on kohta mahdollista Singaporessa, sillä tänne ollaan rakentamassa maailman kolmatta asuinkerrostaloa vroom-with-a-view-pysäköinnillä. (Ne kaksi olemassaolevaa ovat muuten NY:ssa ja Dubaissa.) Kyseessä on siis autotallin sijoittaminen kunkin kerrostaloasunnon "kuistille". Auto nousee kerroksiin lasiseinäisellä autohissillä.

Projektin mainoskuvassa katsellaan olohuoneen valkoiselta nahkasohvalta kokolasiseinän takana olevaa kiiltävänpunaista urheiluautoa. Toinen lasiseinä avautuu ulos hämärtyvässä illassa loistavaan kaupungin silhuettiin. Auto on kääntyneenä puoliksi ulospäin ikäänkuin katselemassa maisemaa. Sohvan ja peilikattoisen autohuoneen (lienee asiatonta puhua enää autotallista) välissä on vain minimalistinen sohvapöytä, jolla lojuu shakkipeli ja kaksi kirjaa. Ehkä tämä riittää elämänsisällöksi. Kumma, ettei kuvaan ole ängetty pikkumustaan ja korkokenkiin pukeutunutta mallia siemailemassa cocktailia.


Saman päivän lehden etukannessa oli muuten tabloid -kokoinen Kimi Räikkösen naama. Kimi mainosti rannekelloja. Singapore on nyt niin innoissaan ensimmäisestä F1 -kisastaan, että lehdetkin ovat äkkiä alkaneet kirjoitella lajista monen sivun juttuja. Mutta Alas! Syyskuussa järjestettävän kilpailun lipunmyynti ei etene toivotulla tavalla. Ensin lippuvarauksen webbijärjestelmä jumitti pari viikkoa ja nyt lippuja on vielä myymättä vaikka kuinka. Hohhoijaa.

No comments: