24/03/2008

Osa 56: Muotitietoinen, nyt mä olen...



Ystäväni Tuula muutti jokin aika sitten täältä Jakartaan ja oli käymässä Singaporessa. Keskustelimme singaporelaisten pukeutumisesta. Muslimimaahan muuttaneena Tuula oli jo tottunut toisenlaiseen katumuotiin ja naureskelimme singaporelaisille "pikkusortseille ja muovikorkkareille".

Singaporettaret rakastavat kaikkea mikä kiiltää. Vielä parempi, jos vaatteessa on lisäksi pitsiä, puhveja, kukkia, paljetteja, lasihelmiä, kirkkaita värejä ja isoja kuvioita.
Ja merkkilogo pitää näkyä (voi olla halpakin, kunhan on iso, esimerkiksi Guessin jättikokoinen G).
Vaatekankaat ovat yleensä aina keinokuituja, ohuita ja kiiltäviä. Usein niille sallitaan vain dry cleaning. Epäkäytännöllistä. Suomessa tulisi kalliiksi.

Jos taas singaporetar ottaa uransa vakavasti, työasuna on varmasti musta power suit. Miesten vastaava asu täällä on tylsä: mustat suorat housut ja valkoinen paita. Tästä tuli mieleen nappi auki -käytäntö. Nimittäin täällä miesten on ihan asiallista liikkua työbisneksiä hoitelemassa pari paidan ylempää nappia auki. Älä kokeile samaa Suomessa, etenkään, jos omaat runsaasti rintakarvoja.

Jalassa pitää ehdottomasti olla korkokengät (joskus jopa miehillä). Eikä alle 8 cm:n korkoja lasketa. Vaatii takuulla nuorella iällä aloitettua treeniä, jotta pystyy liikkumaan korkeakorkoisilla sandaaleilla. Tarkoitan siis kenkää, joka potkaistaan jalkaan, ilman nilkka- tai kantapääremmiä tai muuta tukea. Kenkä pysyy jalassa varpaiden varassa. Korkoa voi olla silti 10cm.
Kyllä ne jalkaan saa, mutta ihan toinen juttu on kävellä. (Ja koitapa kävellä trooppisen kaatosateen aikana, kun jalkakäytävät lainehtivat. Ei siis ole niin ihmeellistä, että muuten säästäväiset singaporelaiset hyppäävät sankoin joukoin takseihin aina vesisateella.)

Paikallisten suosikkikenkäkauppoihin lukeutuu mm. Charles&Keith. Sieltä saa kolmellakympillä tinkeltankelisandaaleita huimilla koroilla ja kaikissa väreissä. Jos siellä sattuu olemaan ale, leviää happamien aviomiesten ja poikaystävien staattinen lauma kaupan ulkopuolelle käytäviä tukkimaan.
Minä ostan kenkäni ihan tätikaupoista, kuten Tangsin tavaratalosta tai Batasta. Kuvassa eräs käytännöllinen kenkäparini, joka pysyy hyvin jalassa nilkkaremmin ja kantapään tukemana.
Löysin muuten ihan vastikään japanilaisen tavaratalon Takashimayan kenkäosastolta ihania japanilaisvalmisteisia muotisandaaleita, jotka olivat kuin koruja...

Sain luettua ison pinon Suomesta tuotuja lehtiä.
Apua! Singaporesta tuttu muoti on tulossa Suomeenkin tänä keväänä. Muotijutuissa kiiltää ja kimaltaa, on isoja kuvioita, vaatteisiin ommeltuja lasihelmiä, kirkkaita värejä, leveitä vöitä. Ja metallivärisiä sandaaleita korkeilla tolppakoroilla. Ja Guessin laukkuja. Näkyyköhän Helsingissä kesän tultua muovikorkkareita?

No comments: