23/07/2008

Osa 67: Terveisiä Borneolta




Lomamatkamme Malesian Borneoon, Sabahiin, Kota Kinabaluun, onnistui mainiosti.

Borneon luonto on ihmeellinen. Harmi, ettemme ehtineet kovin paljoa siihen tutustua. Näkemättä jäi mm. Kota Kinabalu -vuori, joka kohoaa yli 4km korkeuteen. Sen rinteillä kasvaa mm.
maailman suurin kukka. Rafflesia. Jokisuistossa asustaa harvinainen isonenäinen apina, Proboscis http://en.wikipedia.org/wiki/Proboscis_Monkey , jonka nenä turpoaa vielä isommaksi ja punaisemmaksi, kun otus suuttuu. Itärannikolla on kilpikonnasaari, jossa tuhannet kilpikonnat käyvät munimassa rantahiekalla. Sen lähellä on sukellusparatiisisaari, Pulau Sipadan (kuka muistaa Vahasen ja Fräntin?).

Onneksi lomakohteemme Shangri-La Rasa Ria -resortin ympärille on perustettu oma luontoreservaatti. Siellä autetaan nuoria orpoja orankeja, jotka eivät pärjäisi täysin omillaan. Opastetuilla retkillä viidakkoon pääsee katsomaan vapaina eläviä "metsän ihmisiä" (kirjaimellinen käännös orang utanista). Laitoimme Oliverin selkäreppuun ja kipusimme viidakkopolkua pitkin ylös ruokintapaikalle. Iho piti suojata, koska viidakossa asustaa verenimijöitä, paitsi moskiittoja, myös leeches, eli iilimatoja.


Muita alueen ajanvietteitä on mm. 3 km pitkän rannan valkoisella hiekalla ratsastaminen. Meille riitti hiekkalinnojen rakentelu ja uiminen. Oliver oli meistä pelottomin meriuimari - suoraan aaltoihin!

Malesialaiset vesimonitoriliskot saavat vapaasti tallustaa resortin alueella. Eräs on nimetty Johnnyksi ja sen herkkua on erityisesti lammascurry. Monitoriliskot ovat häntineen jopa parimetrisiä.

Muita luontoelämyksiä olivat mm. meduusat rantavedessä ja kirkkaan siniset linnut. Borneon ilmasto on aika ihanteellinen. Aurinko paistaa kuumasti, mutta ilma ei ole yhtä kostea kuin Singaporessa.



No comments: