24/11/2006

Osa 3: Makan


Makan on Singaporen slangia ja tarkoittaa ruokaa ja syömistä, singaporelaisten lempipuuhaa. (Heti seuraavana listalla onkin sitten shoppailu.)

Hankin heti alkajaisiksi Makansutran, singaporelaisen ruokaraamatun, joka jakaa ravintoloille kulhoja ja syömäpuikkoja, eli paikallisia Michelin-tähtiä. Täällä kaikki syövät ulkona. Paikalliset rakastavat food courteja ja hawker centereitä, jotka ovat isoja ruokailuhalleja, katoksia tai toreja, joissa ruoka haetaan pienistä keittiökojuista. Samalle aterialle voi hakea vaikka joka kojusta jotain. Singaporelaista perusruokaa ovat ainakin chickenrice, kanaa ja riisiä, currykana, erilaiset nuudelikeitot liha- tai kalapullien kera, osteri- tai rapuomeletti sekä erilaiset merenelävät. Sesonkiherkkuna on juuri nyt tyyris hairy crab (karvainen rapu?), jonka syöminen vaikuttaa perinteikkäältä herrojen herkuttelulta. Itse otukset näyttävät harmailta taskuravuilta - ja karvaisilta. Ruokatarjonta ei kuitenkaan rajoitu missään nimessä paikallisiin herkkuihin. Tarjolla on mainiota intialaista, indonesialaista, korealaista, japanilaista, italialaista, kiinalaista ja thairuokaa. Ja Ikean ravintolassa ruotsalaisia lihapullia.

Juomisen kanssa onkin sitten vähemmän valinnanvaraa. Alkoholijuomat ovat suhteellisen kalliita, eli samanhintaisia kuin Suomessa. Oma suosikkijuomani on limestä puristettu raikas tuoremehu, jota saa lähes kaikkialta. Paikallinen Tiger-olut on myös mainio ruokajuoma. Viinin juominen on taas auttamattomasti elitististä.

Aasialaisilla on huono viinapää. Tämän nopean johtopäätöksen teen muun muassa erään ravintolan liquid buffet -tarjoilusta eli viinabuffetista. Maksettuasi 48S$ eli noin 24€ saat kahden tunnin ajan juoda laajalta listalta viinejä, olutta, kirkasta viinaa ja liköörejä vaikka kaksin käsin. Iltaisin tarjoiluun sisältyy tapas-annoksia. Ravintoloitsijan mukaan "paras" asiakas ehti nauttia yhdeksän annosta tuossa ajassa, ja kyseinen herra jäi vielä tämän jälkeen tiskille tilaamaan. Keskivertoasiakas juo kuulemma kolme annosta. Luulen, että tämän "ennätyksen" rikkoisi mennen tullen useampikin ystäväni?
Huhu kertoo, että kaupungin runsaan suomalaisväestön ansiosta joitain vastaavia tarjoiluja on lopetettu. Vai olikohan se ennustus?

No comments: