03/12/2006

Osa 4: Pikkujoulua

Palelin ensimmäistä kertaa Singaporessa oleskellessa. Syy oli pikkujoulun vietto. Ja kuinkas muutenkaan kuin Singaporen suomalaisten (Sisun) omassa juhlassa Singaporen Snow Cityssa. Lumimaailma on rakennettu Singaporen Tiedepuiston yhteyteen ja se on funktionsa mukaisesti iso pakkashalli, jonka sisällä on -5 astetta. Sisälle on rakennettu noin 50 metriä pitkä lumirinne, jota lasketaan alas uimarenkailla sotilaallisen järjestyksen vallitessa. Ennen sisääntuloa opastetaan ihmisiä muun muassa lumen ja liukkauden vaaroista. Rekvisiittaan kuuluvat muoviset porot, lumiukko, styroksinen iglu ja seinälle maalatut tunturimaisemat. Pääsylipun hintaan kuuluu toppatakki ja -saappaat. Sisällä saa ostaa - jäätelöä!

Voisi huolimattomasti ajatella, ettei joulu ole kovinkaan merkittävä juttu täällä Kaakkois-Aasiassa. Väärin. Joulu on esillä paljon enemmän täällä kuin Helsingissä, ja aikaisemmin. Orchard Roadia (kuvassa) koristivat jouluvalot jo marraskuun alussa. Vähitellen marraskuun kuluessa koristeet ja valot lisääntyivät ja loppukuusta kaikki ostoskeskukset kilpailivat isoimmasta joulukuusesta ja ennen kaikkea merkittävimmistä joulualennusmyynneistä, erikoistarjouksista, early bird -ennakkotilauksista bonuksineen ja niin edespäin. Joulukoristeissa on käytetty rutkasti mielikuvitusta, tai sitten suomalainen Korvatunturi on armotta köyhempi versio täkäläisestä. Kauniit punavalkoiset kärpässienet ovat oivallisia joulukoristeita, ainakin värinsä puolesta. Joulukuuseen voi myös ripustaa muuta kuin palloja, esimerkiksi muovihanhia, nallekarhuja, nukkeja ja rusetteja. Yhtään kristillistä joulukoristetta en ole nähnyt, vaikka Singaporessa on katolisia kristittyjä ehkä noin neljännes koko väestöstä.

Joulukuusen hankinnasta emme ole vielä päättäneet. Minä kannatan joulupalmua uuden kotimme parvekkeelle. Jos haluaisi panostaa asiaan, voisi tilata uusi-seelantilaisen oikean havupuun. Muovisena taas olisi tarjolla kaikkia kokoja ja värejä. Ehkä askartelemme joulupuuhumme itse perinteisen lippunauhan Suomen lippuja (tässä olisi muuten hyvä vinkki, jos joku ystävällinen ihminen haluaa ilahduttaa meitä jouluna: postittakaa meille lippunauha, kiitos).
Joulukalenterin luukkujen avaaminen on aloitettu, kynttilät, piparit ja glögi (Ikeasta, kuinkas muuten) on hankittu, vielä pitäisi tilata kalkkuna joulupöytään. Toivottavasti sen saa ilman päätä ja kotiovelle kannettuna.


No comments: