05/12/2006

Osa 5: Uusi koti

HUOM. HUOM.
Lähetin uuden osoitteemme aiemmin sähköpostitse asianosaisille. Siihen kannattaa postin kulun varmistamiseksi lisätä edelliselle riville ennen postinumeroa lisätieto: BLK 12
Posti tulee kyllä perille ilmankin, mutta talon management huomautti, että tämä block-numero eli talon numero tarvitaan. Ainakin se on hyvä tietää, jos haluaa tulla meille käymään, koska tuhannen asunnon kompleksissa on helppo eksyä...nimimerkillä taksilla autokellarissa lenkkiä ajanut, kun en ensimmäisellä kerralla muistanut antaa tarkkoja ohjeita mihin käännytään ja milloin...

* * * * *

Päivämme serviced apartmentissa päättyivät ja pääsimme lauantaina muuttamaan uuteen kotiin. Uuteen ja tyhjään - laivarahdilla lähetetty muuttokonttimme Suomesta saapuu satamaan huomenna, Suomen itsenäisyyspäivänä, ja Asian Tigers -muuttofirma tuo tavarat sisään ensi maanantaina, olettaen, että tullimuodollisuudet hoituvat kitkattomasti.

Palvellun asumisen paras puoli oli ehdottomasti siivooja, joka aamuisin tiskasi, vaihtoi lakanat ja pyyhkeet, pesi vessat, imuroi ja luuttusi. Huonoin puoli taas se, ettei koskaan tiennyt, milloin joku henkilökunnan edustaja ryntää sisään kysymään onko pyykkiä, tai ruiskuttamaan hyönteismyrkkyä lattiakaivoihin.

Useimmilla perheillä Singaporessa on apulainen, maid. Maid asuu yleensä perheen kanssa ja asunnot on lähes poikkeuksetta varustettu apulaiselle tarkoitetulla huoneella ja vessalla. Meidän uusi asuntomme ei ole poikkeus. Maidin huone sijaitsee keittiön parvekkeen, eli asunnon "kodinhoitotilan" takana, neliöitä on varmasti alle seitsemän, ei ikkunoita, ei ilmastointia. Suihkuun tulee pelkkä kylmä vesi.
Maideja tulee Singaporeen ainakin Indonesiasta, Myanmarista, Filippiineiltä ja Sri Lankasta. Maidille maksetaan käsittääkseni noin 300-400 S$ (150-200€) kuukaudessa ja valtiolle suurinpiirtein saman verran veroja, jos ollaan lainkuuliaisia.
Itse en ole ihastunut ajatukseen, että joku asuisi "takapihallamme" B-luokan perheenjäsenenä. Ehkä aikaa myöten singaporelaistun ja muutan mieltäni?

Singaporelaisissa asunnoissa on erittäin harvoin tiskikone. Asunnonvälitysagenttimme totesi tähän: Emme me tarvitse, meillä on apulaisia.
Myöskään uuni ei ole itsestäänselvyys keittiön varusteena. Pätevä kaasuliesi löytyy aina. Meidän keittiömme kaasuliesi on niin iso, että se kelpaisi varmaan Jamie Oliverillekin. Iloksemme meillä on myös jonkinlainen uuni. Olen käyttänyt eilisen päivän ihmetellen, miten toimii yhdistetty mikroaaltouuni, grilli ja uuni.
Uuden kotimme varustuksena on myös pyykkikone ja kuivausrumpu, paikalliseen tapaan keittiön parvekkeelle sijoitettuna. Kätevää, eikö? Kaunista? - No ei tosiaankaan.
Saimme myös vuokranantajan hankkimaan tiskikoneen (emme siis tarvitse maidia) ja se on kauniisti rivissä samalla parvekkeella.

Asuinkompleksimme on jättimäinen, käsittäen noin tuhat asuntoa, seitsemän leikkikenttää, yhdeksän uima-allasta (+ vesiliukumäki), monta grillauspaikkaa ja lukemattomia isoja ja pieniä suihkulähteitä. Asuntoon tullaan yksityisellä hissillä ja lukituista ovista kuljetaan "lakulla". Kellarissa on oma kauppa. Kompleksi sijaitsee meren äärellä. Pihalle yltävistä kanavista voi onkia kaloja ja rapuja. Asuntomme ikkunoista näkyy enimmäkseen pihan laguunia suihkulähteineen (kuvassa), vähän merta, uusi Toyo Iton suunnittelema kauppakeskus Vivo City ja Sentosalle kulkeva köysirata. Ja yksi moottoritie, Singaporessa kun ollaan.

www.vivocity.com.sg



No comments: