28/12/2006

Osa 9: Vasemmanpuoleista logiikkaa



Singaporessa on vasemmanpuoleinen liikenne. Siihen tottuu. Ainakin muistaa katsoa ennen kadun ylitystä molempiin suuntiin, jos ei vielä selkäytimestä tule käskyä katsoa sinne oikeaan suuntaan. Liikennevaloissa ajetaan vanhoilla vihreillä samoin kuin Helsingissä. Vielä pahemmaksi risteyksen ylittämisen tekevät kaksipyöräiset motoristit, joita liikennevalot eivät koske, paitsi kai teoriassa. Kaksipyöräisiä hurjastelijoita kuolee täällä samaa tahtia kuin Suomessa kesällä. Muutama rattijuoppokin oli jäänyt joulun aikana poliisin haaviin. Enemmän kuitenkin kortitta ajavia. Rangaistuksena on varmaan raipaniskuja - no, ainakin elinikäisiä ajokieltoja jaellaan niille, jotka esimerkiksi ajavat jalankulkijan yli.

Kuvittelin vasemmanpuoleisen logiikan koskevan myös jalankulkijoita. Olin väärässä. Jalankulkijoilla ei ole mitään logiikkaa. Tai jos on, se on seuraava: raahusta, matele, seisahtele, vaihda suuntaa äkillisesti, pidä kokousta keskellä kulkuväylää tai liukuportaita, jos huomaat jonkun tahtovan ohi, hymyile kauniisti ja sano "sorry-sorry" ja väistä viisi senttiä.

Singaporen suosituimmat ostoskeskukset ja muut vapaa-ajanviettopaikat ovat sietämättömiä paikkoja ihmiselle, jolla on laaja oma reviiri. Tai vakaa aikomus edetä paikasta A paikkaan B kiertelemättä turhia. Jotta pääsisi liikkumaan edes normaalia kävelytahtia, on väistettävä kaiken aikaa sinne tänne sinkoilevia ihmisiä, käytävät tukkivia koko suvun voimin kauppaan tulleita maleksijoita, 15cm kengänkoroilla sipsuttavia nuoria naisia, tutisevia vanhuksia, jotka ovat tulleet katselemaan muita ihmisiä, businessmiehiä ja -naisia, jotka eivät tunne velvollisuudekseen väistää ketään. Ja uskokaa tai älkää, mutta singaporelaiset onnistuvat luontevasti pysähtymään heti liukuportaista astuttuaan ja jäämään siihen miettimään, mihin suuntaan lähtisivät. Tai seisahtumaan puhumaan kännykkään keskelle oviaukkoa.

Suomessa useimmat ihmiset väistävät vastaantulijan oikealta. Kaikki tietävät tilanteen, jolloin vastakkain sattuvat ihmiset yrittävät väistää samalta puolelta, sitten samanaikaisesti toiselta ja heiluvat puolelta toiselle, kunnes pääsevät yhteisymmärrykseen. No, Singaporessa tuota arpomista saa harjoittaa keskimäärin joka toisella kohtaamisella.

No comments: