16/12/2006

Osa 7: Ökkömönkiäisiä paratiisissa




Jotta ei nyt jäisi mahdottoman ruusuinen kuva singaporelaisesta elämänmenosta, päätin listata ne ryömivät ja matelevat otukset, joita ilman tulisin mainiosti toimeen. Helpottakoon tämä niitä, jotka ahdistuvat kylmässä ja pimeässä.

  • Käärmeet. Singaporessa elää varmaan satoja käärmelajeja. Ensimmäinen, ainoa ja onnekkaaksikin kutsuttu, mutta ei vähäinen kohtaaminen käärmeen kanssa sattui ensimmäisellä matkallamme Singaporeen. Näimme autosta käsin kuningaskobran metsäisellä virkistysalueen tiellä. Nykyisin asumme hyvin lähellä tuota samaa aluetta, mutta eipä ole näkynyt sisiliskoa isompia matelijoita sen jälkeen. Toimintaohje: Älä mene metsään.
  • Moskiitot. Ovat pienempiä kuin suomalaiset hyttysserkkunsa ja iskevät äänettömästi, myös keskellä päivää. Esiintyvät yleensä alueilla, joilla on puustoa ja tuulensuojaa. Yksi laji levittää denguekuumetta. Denguentorjuntatarkastajat tekevät pistokokeita koteihin, jos on jättänyt vettä seisomaan vaikka kastelukannuun, luvassa on roima sakko. Toimintaohje: Käytä Offia. Älä viljele moskiittoja esimerkiksi lasten uima-altaissa.
  • Etanat. Kun hämärä laskeutuu, lähtee asuintalomme pihassa liikkeelle jättiläisetanoiden armeija. Kotiloa kantavat limaskat ovat jopa pienen omenan kokoisia. Toimintaohje: Älä astu etanan päälle (Tuomas voi kertoa tästä tarkempia varoittavia kokemuksia).
  • Tuhatjalkaiset. Erivärisiä ja -kokoisia näkee omassa pihassakin. Jotkut lajit purevat pahasti. Toimintaohje: Älä kiusaa mönkijöitä turhaan tai kosto on hirmuinen
  • Torakat. Torakat kuulemma levittäytyvät uudessa talossa maantasosta ylöspäin keskimäärin vuosi per kerros. Valtaavat uusia asuntoja myös lentämällä roskakuiluissa. Paikalliset torakat, joita olen nähnyt, ovat kaikki olleet parisenttisiä ja punaruskeita. Uudessa kodissamme ei ole näkynyt yhtään *koputtaa puuta*. Toimintaohje: Raid tappaa talossa ja puutarhassa. Roskakuilun luukun voi suihkuttaa hyönteismyrkyllä. Pihassamme myrkytetään joka torstaiaamu kaikki kasvillisuuden istutusalueet.
  • Muurahaiset. Pikkuruisia armeijoita ja isoja lentomuurahaisia. Viihtyvät etenkin siellä, missä ihmiset tykkäävät syödä ja juoda ulkona. Toimintaohje: Katso, mihin istut puistoissa ja pihoilla.

No comments: