20/12/2006

Osa 8: Pääsky pitkän on matkan päässä



Singaporea ruoskivat epätavalliset trooppiset ukkossateet kolmen päivän ajan. Viimeisen kahdenkymmenen tunnin aikana taivaalta kaatui tunnetun historian kolmanneksi suurin sademäärä (tarkennus: 366mm 24h aikana!). Normaalisti sama määrä sadetta saadaan yhteensä koko joulukuun aikana. Saaren keskiosissa liikenne jumiutui paikoitellen, puita kaatui ja mutaa vyöryi autojen päälle. Joihinkin asuintaloihin tulvi vettä. Itselle ei koitunut muuta harmia, kuin tylsistymistä, kun ei päässyt ulkoilemaan. Parin sadan metrin matkalla ostoskeskukseenkin ehti kastua, koska näitä sateita eivät pidättele kunnolla sateenvarjot ja vähintääkin jalat kastuvat kokonaan.

Kukaan ei tietääkseni loukkaantunut Singaporen sateissa, toisin kuin esim. Filippiineillä, joissa myrskyjen aiheuttamat mutavyöryt saattavat vaatia kymmeniä kuolonuhreja. Varsinaisia trooppisia taifuuneja, sen enempää kuin monsuunisateita, maanjäristyksiä tai muitakaan luonnonmullistuksia ei Singaporessa tarvitse pelätä. Saari sijaitsee sopivasti Indonesian ja Malesian kainalossa, eikä ole altis edes tsunameille. Sumatralla, jossa sijaitsee lähin mannerlaattojen saumakohta, oli juuri viikonloppuna maanjäristys. Singaporen kaakkoisosassa 6-vuotias tyttö oli nähnyt joulukuusen tärisevän samanaikaisesti, siinä kaikki.
Sadesää toi mukanaan "kylmän" ilman. Tänään aurinko jo paistoi, mutta lämmintä on luvassa vain 25 astetta. Ilma on raikas ja tuulinen, vähän kuin Suomessa kesällä. Pääskykin lensi uima-altaalla.
Jouluksi on ennustuksien mukaan luvassa lisää sadetta. Varsinaista sadekautta täällä ei ole, mutta eniten sataa tammi-helmikuussa. Lämmintä on tavallisesti 30-32 astetta ja ilma on kasvihuonemaisen kostea. Jos aurinko paistaa lähes pilvettömältä taivaalta, tulee nopeasti tarve pulahtaa uimaan. Toisaalta sadekin on aina lämmintä, vaikka sataakin usein kuin saavista kaatamalla. Tämänhetkisen empiirisen mutu-tuntuman mukaan aamupäivä on usein kaunis ja aurinkoinen, iltapäivällä iskee lyhyellä varoitusajalla ukkossade, joka kestää pari tuntia, illaksi taas sää paranee. Pimeä laskeutuu ennen iltaseitsemää ja usein paikalliset lähtevät juuri silloin ulkoilemaan, ulos syömään tai vievät lapset leikkipaikalle.

No comments: