05/04/2007

Osa 22: Kiasu




Singapore äänestettiin tänä vuonna parhaaksi kohdemaaksi ulkomaalaiselle työntekijälle koko Aasiassa. Huraa.

Oheisessa kuvassa skoolaavat suomalaiset expat-rouvat Kansainvälisen Naistenpäivän kunniaksi Sisun eli Singaporen suomalaisten omassa aamukahvitilaisuudessa.

Eräässä gallupissa oli pyydetty Singaporen ulkomaalaisia listaamaan asioita, joista he pitivät vähiten täällä. En muistanut tallettaa tuloksia, mutta listalla oli ainakin kiasu-käytös (muita asioita, jos oikein muistan: piittaamattomat kuskit liikenteessä ja moskiitot). Kiasu liitetään singaporelaisiin jonkinlaisena kansallisena mentaliteettina, enemmän pahassa kuin hyvässä.

Sana kiasu on Hokkienia, eli erästä kiinan murretta, ja se käännetään suurinpiirtein menettämisen peloksi. Menettää siis mitä? - Kasvonsa, dollarin tai kaksi, paikan ensimmäisenä jonossa, ilmaisen kaupanpäällisen jne. Kyse on siis kilpailuhenkisyydestä ja ahneudesta. Koska kiasua on vaikea selittää, parasta turvautua esimerkkeihin:

Singaporelaisten lapset yritetään laittaa jo taaperoina parhaisiin esikouluihin, joista voi yletä parhaisiin kouluihin ja yliopistoihin. Lapsille voi hankkia jos jonkinlaista IQ:a (älykkyyttä) mukamas parantavaa lisäkoulutusta ja jopa lisäravinteita. Näin taataan lapselle kaikista parhaat lähtökohdat.
Siellä missä avataan milloinkin joku uusi ostoskeskus tai alkaa alennusmyynti, voi bongata jo tunteja aikaisemmin valtavat jonot. Ihmiset jonottavat, jos vain luvassa on jotain ilmaista tai erityisen hyvä tarjous ensimmäisenä saapuville. Tarjous ei ole tarjous, jos kaupanpäällisinä ei tule vähintään free gift sekä mahdollisuus osallistua johonkin onnenpyörän pyöritykseen tai vastaavaan lucky draw -tempaukseen.
Hassuin esimerkki ahneudesta, tai nuukuudesta, tulee kuitenkin tässä: moottoriteillä voi kuulemma bongata muutamaa minuuttia ennen ruuhka-ajan (ja tietullimaksun, joka on yksi dollari eli puoli euroa) päättymistä jonoittain mersuja ja bemareita, jotka pysähtyvät pientareelle odottamaan kellonviisarin räpsähdystä. Muistutuksena, että jo auton omistaminen on singaporelaiselle todella kallista puuhaa.
Me ulkomaalaiset opimme kyynerpäätaktiikkaa kiasuja vastaan. Se tarkoittaa mm. että ei anna toisten napata taksia nenän edestä, jos olit ensimmäisenä odottamassa. Jatkuvasti joku yrittää. Jos olet menossa kaupan kassajonoon, kiihdytä tahtia tai varmasti joku kiilaa juoksuaskelin ohitsesi viimeisellä metrillä. Jonossa pitää muistaa likistäytyä edelliseen kiinni. Ei ole epätavallista, että joku yrittää maksaa "välissä", joku taas pitää paikkaa kahdessa jonossa yhtä aikaa, vaihtaen sitä mukaa, kumpi etenee nopeammin.

No comments: