16/04/2007

Osa 24: Mee ja nostalgiset muistot


On harhakuvitelmaa, että minun sukupolveni opiskeli tonnikalan ja makaronin voimalla. Pitkinä iltoina piirustussalissa ja kiireisinä penninvenytysaikoina soluasuntojen keittiöissä syötiin pikanuudeleita. Kiehuvaa vettä, maustepussi sekaan ja nuudelit likoamaan - kahdessa minuutissa ateria on valmis. Aasialaiseen halpaan pikaruokaan turvauduttiin joskus jopa keittämättä, nuudelit pystyi syömään suoraan paketistakin.

Nostalgiset muistot tulivat mieleen, kun ihmettelin singaporelaisten ruokakauppojen nuudelihyllyjä. Metrikaupalla pikanuudelipaketteja, tarjolla yli 25 eri merkkiä. Singaporelaiset rakastavat pikanuudeleitaan eli Mee, suurinpiirtein suomenkokoinen väestö söi niitä viime vuonna 13 300 tonnia! Samat kuivat kiharat, jotka aukeavat nuudeleiksi parissa minuutissa, mutta ihania eksoottisia makuja (verrattuna opiskeluaikoihin, jolloin tarjolla oli joko shrimp, beef tai chicken flavour). Nuudelit maistuvat edelleen, erityisen persoksi niille osoittautuu Ellen. Nykyään tosin valitsen hyllystä halvimman paketin sijaan version, joka on free of MSG and trans fat.

Paikallisen sanomalehden Lifestyle -liite julkaisi hiljan rakastettujen pikanuudeleiden kunniaksi 50 kokkien ja ruokatoimittajien reseptiä, joilla valmistaa pikanuudeleista oikeaa ruokaa. Tässä teille poimittuja paloja, joita itse ajattelin kokeilla:

Indonesialainen Beehoon Goreng

2 pkt pikanuudeleita (beehoon)
1 rkl kasviöljyä
1 rkl voita
4 valkosipulin kynttä viipaloituna
4 pientä aasialaista shalottisipulia viipaloituna
2 munaa kevyesti vatkattuina
100g chye sim (pinaatin kaltainen tummanvihreä lehtivihannes)
100g herneenversoja
(makeaa) soijakastiketta maun mukaan
80g kurkkua lohkoina
2 tomaattia lohkoina

Liota nuudeleita kuumassa vedessä, kunnes ne irtautuvat toisistaan. Kuumenna öljy ja voi vokkipannussa, paista sipuleita, kunnes tuoksuvat. Lisää munat, chye sim ja herneenversot (toisessa samnkaltaisessa ohjeessa käytetään julienne-porkkanoita ja ruohosipulia). Lisää nuudelit ja soijakastike ja paista tasaisesti, lopuksi lisää kurkku ja tomaatti.

Kana-balsamico nuudelit

2 pkt pikanuudeleita
4 rkl auringonkukkaöljyä
2 rkl valkosipulia pieneksi pilkottuna
100g kanan rintafilettä viipaloituna
1 rkl tuoretta korianteria leikattuna
yhden sitruunan mehu
1 punainen chili viipaloituna
ripaus suolaa
1 rkl balsamiviinietikkaa

Valmista nuudelit kiehuvassa vedessä ja jätä odottamaan. Kuumenna öljy paistinpannussa ja paista valkosipulia 1 minuutti. Lisää loput ainekset ja paista, kunnes kana on kypsää. Kaada seos nuudeleille ja liemelle, sekoita ja tarjoa.

No comments: