31/08/2007

Osa 36: Kuukakkuja ja paperilyhtyjä




Tänä vuonna Mid-Autumn Festival on 25. syyskuuta. Juhlaa kutsutaan myös the Moon Cake and Lantern Festivaliksi. Juhlapäivän ajankohdaksi lasketaan kiinalaisen kalenterin kahdeksannen kuunkierron 15.päivä, jolloin kuu paistaa kiinalaisille täydellisimpänä ja kirkkaimpana. Juhlan historiasta on eri versioita, perinteisin selitys taitaa olla ihan sadonkorjuun juhliminen. Villimmissä versioissa juodaan kuolemattomuuden eliksiiriä ja purjehditaan kuuhun. Jos katselee oikeana yönä taivaalle, kuussa pitäisi näkyä sinne joutunut nainen, Chang-Er, jolla on jostain syystä lemmikkikani mukana. Miten kani liittyi tarinaan, en tiedä.

Kuukakut ovat tämän vuodenajan herkkuja. Ne voivat olla isoja tai pieniä, mutta useimmissa on keskellä pyöreä "kuu". Makuvarioitakin on monenlaisia, mutta perinteisiä makuja ovat punainen paputahna (kamalaa tahmeaa ja imelää tököttiä, kiinalaiset tunkevat sitä jopa paahtoleipään) ja lootus. Kiinankielisistä nimistä kummemmin tajuamatta maistoimme summamutikassa joitain, jotka maistuivat maapähkinälle ja jollekin määrittelemättömälle. Herkkukategoriaan "mämmi": kerran vuodessa voi syödä.

Niin ja niitä lanterneja eli lyhtyjä ripustellaan myös samana juhlakautena. Kummallista, että niitä käytetään myös Suomessa rapujuhlien aikaan, mikä lie kiinalainen vaikute kantautunut Pohjolaan.

Kuvassa on mini moon cakes, ihan söpöjä. Ja niitä pakotettiin kaupassa ostamaan kahdeksan, ehkä mikään muu lukumäärä ei vain sovi.

No comments: