04/09/2007

Osa 37: Lähteminen ja jääminen

Elokuu on suosittu expattien vaihtokuu. Naapuritalon vastapäisessä asunnossa Asian Tigersit (muuttofirma) täyttivät asunnon pahvilaatikoilla pari päivää sitten ja tänään viereisessä asunnossa pakataan. Condostamme ovat lähteneet muut suomalaiset lapsiperheet kesän aikana ja leikkipaikan kasvot ovat vaihtuneet lähes kokonaan. Uusista asukkaista tosi moni on japanilaisia perheitä. Muilla ei kai ole varaa talon huimasti kohonneisiin vuokriin. Monen kahden vuoden vuokrasopimus on juuri päättynyt ja uusi vuokrapyyntö saattaa olla lähes tuplahintainen.

Uusi lukukausi alkaa Suomi-koulussa, johon Ellen ei tosin pääse ikärajan vuoksi osallistumaan ennen tammikuuta. Suomalaisten leikkipiirien lapset ovat suurelta osin vaihtuneet, kun aloitamme huomenna taas kokoontumiset. Tätä siis on maanpakolaisten sosiaalinen elämä: juuri kun sulaudut joukkoon, pitää taas alkaa alusta.

Haikeissa tunnelmissa siis kaipailen poislähteneitä ystäviä ja tuttavia. Mutta elämä jatkuu, eikä mikään ole niin pysyvää kuin muutos.

Viikonlopuksi menemme jäljellejääneiden suomalaisten ystävien kesken Bintanin saarelle, josta olemme vuokranneet villan. Eka matka Indonesian puolelle!

No comments: