25/09/2007

Osa 40: Singapore Sling

Turistina kotikaupungissa retkeily on joskus mukavaa (kokeilkaa itse).

Hengailimme lauantaina legendaarisessa Raffles Hotellissa. Hotellihuoneeseen siella ei sentaan budjetti veny, mutta baarissa, kahvilassa, museossa tai kaupassa voi aina pistaytya ja leikkia olevansa siirtomaaherrasvakea.

Hotellin perustivat aikanaan armenialaiset Sarkiesin veljekset, joilla oli useita hotelleja Kaakkois-Aasiassa. Nykyinen rakennus on 1890-luvulta ja edustaa konservatiivista uusklassismia, siirtomaatyyliin siis. Luin mielenkiintoisen teorian siita, miksi brittilaisille siirtomaille tunnusomainen tyyli ennen toista maailmansotaa on uusklassismi, vaikka emamaassa vallitsi samaan aikaan uusgotiikka (esim. the Houses of Parliament). Teorian mukaan siirtomaihin lahtivat onneaan etsimaan usein varakkaiden perheiden nuorimmat vesat, joilla oli konservatiivinen koulutus, muttei paljoa varallisuutta. Muodikas uusgotiikka taas oli Englannissa teollisuudella rikastuneiden porvareiden lempityyli. Niinpa siirtomaissa suosittiin konservatiivista ja "akateemisempaa" uusklassismia.

Raffles Hotel on saanut nimensa Singaporen ensimmaisen siirtomaahallitsijan, Sir Stamford Rafflesin mukaan (kuten moni muukin asia...Raffles sita ja Raffles tata). Legendoja on monenlaisia, kummallisin niista kertoo Singaporen viimeisen villin tiikerin siirtyneen tuonpuoleiseen samalla paikalla kuin nykyinen hotellin Long Bar sijaitsee. Japanilaisen miehityksen aikana (II MS) kerrotaan japanilaisten sotilaiden kutsuneen hotellin vieraat viimeiseen valssiin. Sodan aikana hotelli toimi vankileirina.

Hotellista on kirjoitettu kirja ja siella on filmattu elokuvia. Kuuluisia vieraita on Rudyard Kiplingista Charlie Chapliniin, Michael Jacksonista George H.W. Bushiin ja kuningatar Elisabeth II:een.

Mutta paras legenda on tietenkin Singapore Sling. Kyseinen drinkki on lahtoisin hotellin baarimikolta Ngiam Tong Boonilta, noin vuonna 1910.

Singapore Sling
Type: Mixed drink
Primary alcohol by volume:
Served: "Straight up"; without ice
Standard garnish: Maraschino cherry, pineapple
Standard drinkware:
Highball glass
IBA specified ingredients:
Preparation: Pour all ingredients into cocktail shaker filled with ice cubes. Shake well. Strain into highball glass. Garnish with pineapple and maraschino cherry.

No comments: