30/10/2007

Osa 43: Tan Sri Dato' Seri (Dr.) Lim Goh Tong




Yksi paikallisista (kiinalaisten) kummallisuuksista on lehdessa julkaistavat kuolinilmoitukset. Ne ovat ehka viimeinen mittari, jolla mitataan ihmisen (julkinen) arvostus. Olemme koko viikon ihmetelleet, kuka oli otsikossa nimetty henkilo, jonka koko sivun, puoli sivun ja neljannessivun kuolinilmoituksia on ollut The Straits Timesissa pitkin viikkoa. Parhaina paivina
samassa lehdessa sivukaupalla.

Normaalisti kuolinilmoitus singaporelaisittain on parin palstan kokoinen, ja jos henkilo oli arvostetussa asemassa tyoelamassa, ilmoituksia saattaa olla seka omaisten puolesta, etta tyopaikan puolesta. Joskus nakee kuoleman vuosipaivailmoituksia, esimerkiksi puolison kuoleman 10-vuotispaivan muistoksi, lesken ja lasten laittamana.

"Casino czariksi" ja "tycooniksi" mainittu herra Lim Goh Tong haudattiin lauantaina. Vaatimattomaksi ihmiseksi luonnehdittu malesian kiinalainen pomo laskettiin haudan lepoon omaan mausoleumiinsa, kahden jalkapallokentan kokoiselle muistokentalle. Feng shuin kannattajana hanet haudattiin kasvot itaa kohti, katsomaan kohti esi-isiensa maita. Arkku laskettiin tasan kello 1.18 iltapaivalla, koska kantoniksi se kuulostaa "yat-yat-fatt" eli "every day prosper" (sanoo The Sun newspaper). Vaatimattoman herran hautajaisiin osallistui 10 000 ihmista.

Kovin vaatimattomia eivat olleet Genting -yhtion perustajana tunnetun herran aikaansaannokset. Singaporessa kyseinen yhtio on esimerkiksi perustanut lahes kaiken, mita meidan kodin ikkunoista nakyy: Sentosan saarelle useita resort-kohteita (kuvassa rakennetaan Sentosalle taas jotain uutta), Cable carin (koysiradan), joka kuljettaa ihmisia Mount Faberilta Sentosalle, Star Cruises -yhtion, jonka ruotsinlaivan kokoiset ja oloiset risteilijat matkaavat paivittain Singaporesta mm. Thaimaaseen, Kiinaan ja jopa Australiaan. Ja varmaan paljon muuta, josta minulla ei ole aavistustakaan. Vaatimattoman miehen henkilokohtainen omaisuus arvioitiin US$4.3:ksi biljoonaksi.


No comments: