18/02/2008

Osa 52: Rotan vuosi




Hyvää alkanutta rotan vuotta!

Tiesittekö, että tämä vuosi on erittäin suotuisa naimisiinmenolle. Sen sijaan lasten syntymä oli parasta ajoittaa menneeseen sian vuoteen. Sian vuoden lasten oletetaan saavan mukavan ja leppoisan elämän, eivätkä siat joudu raatamaan elantonsa eteen. Rottalapset taas ovat viekkaita, mutta eivät aivan yhtä onnekkaita.
Singaporessa tehtiin arviolta kymmeniä synnytyksen käynnistyksiä viimeisillään raskaana oleville äideille, jotta babyt olisivat ehtineet syntyä suotuisiksi pikku possuiksi rottien sijaan. Ihmeellistä, miten pitkälle kiinalaiset ovat valmiita menemään uskomustensa takia.
Itse olen muuten ihan kelvotonta laatua kiinalaisen horoskoopin mukaan, tiikerin vuonna syntynyt nainen.

Kiinalaisessa horoskoopissa toistuvat 12:n eläimen nimikkovuodet. Rotta aloittaa syklin. Tarinan mukaan jumala julisti eläimille kilpailun; se joka ehtii ensin joen vastarannalle, saa olla ensimmäinen. Härkä oli vahvin ja ui parhaiten. Viekas rotta kuitenkin matkusti härän selässä ja vastarannalle saavuttaessa se hyppäsi ensimmäisenä maihin.

Disney ottaa kaiken irti kuluvasta vuodesta mainostamalla Minni ja Mikki Hiiri -vaatteita, tapahtumia ja ohjelmia "Year of the Mouse" -teemalla. Hiiri tai rotta, samapa kai tuo. Singaporen eläintarhassa asustava "jättiläisrotta" capybara on myös nostettu rotan vuoden kunniaksi esiin. Tämä rotta voi painaa parhaimmillaan yhtä paljon kuin minä. Myös Chinatownin kojut pursuavat erilaista hiiri- ja rotta-aiheista krääsää. Toivon, että vuosi ei tarjoa kuitenkaan Singaporen eläville rotille mitään erityissuojelusta.

Tuosta tuli mieleeni, että ollessani matkalla kokkikurssille tuli vastaan tuholaistorjunnan työntekijä, joka kulki kädessään golfmailalta näyttävä kapistus. Mietin koko loppumatkan, mihin sitä oli tarkoitus käyttää.

Kokkikurssimme (kuvassa) on harjoitellut mm. Green Chicken Currya ja Chicken Tikka Massalaa. Opettajamme Ruqxana on Singaporen intialainen ja kokoonnumme hänen black and white -tyylisen bungalowinsa keittiössä. Vihreä thai curry menee jo, massala -kastiketta pitää vielä harjoitella.

Tänään on muuten erikoinen päivä. Tasavallan presidentti Tarja Halonen puolisoineen vierailee Singaporessa. Kaikki Singaporen suomalaiset on kutsuttu presidentin vastaanotolle Shangri - La hotelliin! Kutsu tosin koskee vain aikuisia, mistä Ellen oli kamalan pahoillaan. (Äiti, sitten kun minä olen aikuinen, minäkin saan tulla sinne residenttiin).

No comments: