25/08/2008

Osa 70: HDB






















Olen päässyt blogiin numero 70 kommentoimatta jotain niin singaporelaista kuin HDB! Kyseessä on valtion Housing & Development Board, joka huolehtii valtion asuntotuotannosta Singaporessa.
Ja ihmetelkää näitä lukuja: 95% singaporelaisista omistusasunnoista on HDB -asuntoja! Yli 80% singaporelaisista asuu HDB -asunnossa. Koko Singaporessa HDB -asuntoja on 900 000.

HDB palkittiin tänä vuonna YK:n Public Service Awardilla. Onhan HDB pieni ihme Aasiassa. Vuodesta 1964 aloitettu systemaattinen suunta väestön laadukkaaseen asuttamiseen on tuottanut tulosta; "A Nation of Home Owners". Alusta alkaen asuntotuotanto on ollut hyvin urbaania ja tiivistä. Tai kuinkas muutenkaan, onhan Singapore maailman toiseksi tiheimmin asutettu maa. Kontrasti naapurimaihin on asumisen suhteen valtava.

Jo kuuden vuoden jälkeen HDB -asunnoissa asui 35% väestöstä. 1970 -luvulla HDB rakensi kokonaisia kaupunginosia. Näihin verrattuna Kontula, Hervanta tai Varissuo oli näpertelyä. 1980 -luvulla HDB -kaupunginosissa, - lähiöissä ja - yhdyskunnissa asui jo 85% singaporelaisista. Tavoitteena oli luoda yhteisöjä, ei vain asuntoja. 1990 -luvulta uuden rakentamisen lisäksi on ollut olennaista vanhojen kohteiden upgrading.
Tarkoittaa siis peruskorjausta ja palveluiden parantamista. Esimerkiksi vanha hyvä HDB -säästökikka; hissitasanne rakennetaan vain joka toiseen kerrokseen, ei vastaa enää nykyvaatimuksia.

Uu
sissa HDB -kohteissa on tulossa vaikka mitä ekologisen asumisen kokeilua. On jo aikakin. Jos tässä maassa ei hyödynnetä aurinkoenergiaa, niin missä sitten? Erityiset yksityisvetoiset Design, Build and Sell -menetelmät lupaavat korkeampitasoista HDB -asumista. Ja mikäs koerakentamisen esteenä, kun kaikki on lopulta valtion omaa tuotantoa.

Jotta asumiseen liittyvät luvut eivät antaisi vääristynyttä kuvaa, niin muistutan, että Singaporen oman väestön lisäksi täällä asuu noin miljoona ulkomaalaista, sekä parempiosaisia, että pienipalkkaista halpatyövoimaa köyhistä naapurimaista. HDB ei ole ulkomaalaisia varten, joiden on vuokrattava tai ostettava yksityisten markkinoiden kautta.

Jotta saa ryhtyä HDB -asunnonomistajaksi, pitää täyttää monenlaisia kriteereitä. Ensinnäkin perheessä pitää olla vähintään kaksi Singaporen kansalaista, edes Permanent Resident ei kelpaa. (Puhumattakaan meistä, joilla on joko pelkkä työlupa tai nöyryyttävä Dependent Pass kuten allekirjoittaneella.) Ja sen lisäksi on tiukat tulorajat, asunnon koosta riippuen. Asuntolainat tulevat samaan kauppaan, kun päättää ryhtyä asunnonomistjaksi. Erityisryhmille, kuten naimisiinmenijöille, perheenperustajille ja vanhuksille on luvassa omia pakettiratkaisuja. Lisäksi pitää ottaa huomioon rotukiintiöt, joilla estetään roturyhmien kerääntymistä tietyille alueille. Aika systeemit.

No comments: