30/08/2008

Osa 71: Tiger Balm Kings


Kaikki tietävät Tiikeribalsamin. Ainakin kaikki vanhemmat ihmiset ja ne nuoremmat, jotka ovat joskus lääkinneet urheiluvammojaan perinteisin konstein. Voimakkaan hajuista punertavaa voidetta, joka iholle levitettynä lämmittää. Kahdeksankulmaisen lasipurkin kyljessä on loikkaava tiikeri. Oma mielleyhtymäni on aina liittänyt tiikeribalsamin Venäjän suuntaan, mutta todelliset juuret ovat Burmassa, Singaporessa ja Kiinassa. Tiikeribalsami oli oman aikansa miljoonabisnes, joka teki omistajistaan "suurmiehiä".

Muuan herbalistisukuun kuulunut kiinalainen herra Aw Chu Kin oli rutiköyhä ja perhe kärsi nälkää Manner-Kiinassa. Perheen vanhempi veli toimi Burmassa kiinalaisen lääketieteen harjoittajana ja houkutteli Chu Kinia Rangooniin, jota hän luonnehti paratiisiksi maan päällä. Chu Kin matkustikin veljensä perässä, tosin Singaporen ja Malesian kautta matkarahoja hankkien. Rangoonissa hän meni naimisiin paikallisen naisen kanssa ja toimi niinikään herbalistina, siis eräänlaisena kiinalaisen lääketieteen apteekkarina. Herra Aw kehitteli 1870-luvun kuluessa oman kipua lievittävän balsaminsa mm. mentholista, kamferista, mintusta, neilikasta, cassiasta ja cajuput -öljystä. Resepti pohjautui perinteiseen kiinalaisen keisarihuoneen käyttämään lääkevoiteeseen. Kuolinvuoteellaan, vuonna 1908, hänen kerrotaan jakaneen reseptin tuolloin parikymppisille pojilleen, Aw Boon Hawille ("Gentle Tiger") ja Aw Boon Parille ("Gentle Leopard").

Englanninkielistä koulua käyneet pojat jatkoivat isänsä elämäntyötä ja kehittivät lääkkeen reseptiä kohti nykyisin Tiikeribalsamina tunnettua muotoa. Kaiken parantava lääke oli tuolloin nimeltään "Ten Thousand Golden Oil". Ennen kaikkea pojista Boon Haw oli se, joka osasi markkinoida tuotetta. Nuorilla kiinalaisilla liikemiehillä oli visio:
"I will learn all I can about Western medicine, you can prescribe Chinese medicine," Boon Par said to his brother. "Together we won't lose a single patient. He can choose between east and west and the fee will stay with us."

Pojat ja sitä myöten jo omaisuuksia tuottanut balsamibisnes muuttivat Burmasta Singaporeen 1920-luvulla. Tiikeri valittiin tuotemerkiksi, koska se oli singaporelaisille valuutasta tuttu symboli ja koska se kantoi veljeksistä vanhemman nimeä. Boon Haw teetti mm. tiikerin päätä kantavan auton, jolla herätettiin potentiaalisten asiakkaiden huomiota. Loppu onkin sitten menestystä.
Aw Boon Haw perusti jo 1920-luvun lopulla sanomalehtitaloja Singaporeen, Hong Kongiin, Taiwaniin ja Thaimaaseen. Seuraavalla vuosikymmenellä veljekset rakennuttivat kartanoita ensin Hong Kongiin ja sitten Singaporeen (Haw Par Villas tai Tiger Balm Gardens). Puutarhoihin sijoitettiin erilaisia kiinalaista mytologiaa ja historiaa kuvittavia veistoksia ja huvituksia, ja nämä "huvipuistot" avattiin yleisölle - ilmaiseksi. Tiikeribalsamia myytiin tuolloin jo yli 70:een maahan Aasiassa, Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa

Aw Boon Haw, joka tunnettiin nimellä Tiger Balm King, ei pysähtynyt tähän, vaan laajensi valtakuntaansa pankkitoimintaan, vakuutusalalle ja kiinteistökauppaan. Hän tunsi velvollisuudekseen harjoittaa hyväntekeväisyyttä, erityisesti Kiinassa. Singaporessakin hänet muistetaan mittavista lahjoituksista sairaaloille ja kouluille. Toisen Maailmansodan japanilaismiehityksen aikana tämä filantrooppi järjesti ruoka-apua hongkongilaisille. Hän kuoli sydänkohtaukseen 72-vuotiaana
vuonna 1954, saatuaan ensin sodan aikana lakkautetut bisneksensä elvytettyä ja Singaporen kotinsa korjattua. Aw Boon Par puolestaan palasi synnyinseudulleen Burmaan jo sodan aikana ja kuoli siellä vuonna 1944.

Haw Par Corporation Ltd jatkaa terveystuotteiden alalla ja sen lisäksi mm. omistaa Singaporessa Sentosan Underwaterworld -akvaarion (josta taisin kirjoittaa hyvinkin ensimmäisessä tai toisessa blogissani). Siksi siis akvaarion matkamuistomyymälässä on hyllyssä tuo tuttu kahdeksankulmainen lasipurkki.
Aw Boon Hawin tytär ja poika perustivat Aw Boon Haw Holdings Ltd:n, joka myös jatkaa perheen yritystoimintaa.

Tiger Balm -tuotteiden kirjo on nykyään valtava. Parantaahan balsami vaivan kuin vaivan ja kaiken lisäksi raikastaa ja karkoittaa moskiittoja.

1 comment:

Anonymous said...

rrae yjhwm phen375 ymkrkc o xt e rhs

rsjo glufs [URL=http://www.pe6.us/phen375/]slimming tablets[/URL] uxpipr d gr x uut