11/03/2007

Osa 18: Gong Xi Fa Cai!




Vähän myöhässä tulee kokemuksia ensimmäisestä kiinalaisen uuden vuoden vietosta. Viivästys johtuu mm. siitä, että rakas lähdeteokseni Cultureshock! Singapore oli piiloutunut kirjahyllyn taakse.

Kiinalaisen uuden vuoden juhlinta kestää 15 päivää. Sinä aikana ehtii antaa ja vastaanottaa lukemattomia pareja mandariineja kädestä käteen, syödä mahan täydeltä ananastorttuja, rakkauskirjeitä ja tyhjentää 8-lokeroisia makeistarjottimia (kuvassa erilaisia sesonkiherkkuja myytävänä Chinatownissa). Nähdä leijonatansseja, lohikäärmeveneitä ja paraateja, jos haluaa. Paikalliset pitävät vuosilomia ja matkustavat ulkomaille. Lopulta juhlapyhien vietto ei niin kovasti poikkea omista joulutraditioistamme, jos tarkastellaan ihmisten tekemisiä: perhejuhlia juhlaruokailun merkeissä, ruuan ahtamista, lepoa, sukulasitätien kanssa seurustelua - pyhien jälkeen laihdutusvinkkejä ja -mainoksia lehtien täydeltä.

Kiinalaisena uutena vuotena syötävät ruuat symboloivat kaikkea sitä hyvää, mitä halutaan uuden vuoden tuovan tullessaan. Ja se hyvä on kiinalaiselle aina vaurautta, rikkauksia ja pitkää ikää. Otetaan esimerkkejä:
Kumquat eli mandariini, kum tarkoittaa kiinaksi kultaa. Yu eli kala kiinaksi kuulostaa samalta kuin lisä, eli kala symboloi kaikkea lisää. Abalone (syötävä iso merinilviäinen, joka näyttää aika epäilyttävältä) on kallista ostaa ja siksi juuri niin ihanan symboloivaa syödä uuden vuoden juhlapöydässä. Kiinalaisen purjon syöminen juhlapöydässä puolestaan saa rahahanat virtaamaan. Erästä meriruohoa taas syödään, koska sen kiinankielinen nimi kuulostaa samalta kuin vaurastuminen. Katkarapujen kiinankielinen sana har puolestaan liittyy nauramiseen ja iloitsemiseen, siksi niiden syöminen takaa huolettomuuden seuraavaksi vuodeksi.
Ruokaa pitää pöydässä olla runsaasti kaikille ruokailijoille, tähteitä kuuluu jäädä. Se takaa, että seuraavana vuonna ei ole pulaa ruuasta. Myös keittiön jumalaa lepytellään tietyllä makealla riisiruualla. Munien syöminen puolestaan kuvastaa uuden elämän alkua.

Kiinalaisen uuden vuoden värit ovat punainen ja kulta, joita näkee kaikkialla ruokakaupan hyllyltä vaatekaupan sesonkituotteisiin. Koristeluissa käytetään mandariinipuun oksia tai kokonaisia puita, pajunkissan oksille (symboloivat pitkää ikää) ripustetaan punaisia hong bao -kuoria, paperilyhtyjä ja -koristeita (muistuttaa muuten kotoisasti pääsiäisen virpomisvitsoja). Hong baot, punaiset kirjekuoret, joita annetaan usein sukulaislapsille, sisältävät rahaa. Suureksi hämmästyksekseen Tuomas vastaanotti tällaisen kuoren työkaveriltaan.

Monenlaisia uskomuksiakin liittyy juhlapäivien viettoon. Hiuksien leikkuuta ei saa suorittaa tänä aikana, koska kiinaksi hius -sana muistuttaa vaurautta tarkoittavaa sanaa ja leikkaamalla hiukset leikkaa samalla vaurautensa. Lakaisu on tiettynä päivänä kiellettyä, koska samalla voi lakaista onnensa pois. Samoin peseytymistä vältetään tiettynä päivänä (olipas uima-altaalla tyhjää). Riitely on kiellettyä, eikä kuolleista saa puhua. Housujen ja kenkien ostaminen juhlapäivien aikana on kiellettyä niiden kiinankielisten sanojen ikävien konnotaatioiden vuoksi.

Leijona- ja lohikäärmetansseissa muutama tanssija kätkeytyy eläinpuvun sisään ja eläinhahmo suorittaa rituaalinomaisen perinteisen tanssin. Hahmot ovat suosittuja siksi, että muinaisen kiinalaisen mytologian paha saalistaja pelkäsi ainoastaan näitä eläimiä. Siksi tanssijat karkottavat kaiken pahan pois.
Singaporessa suurimmat julkiset tapahtumat ovat Chingay -paraati, joka valtaa kahdeksi illaksi pääkadun Orchard roadin, sekä Singapore-joella tapahtuva Hongbao -tapahtuma.

No comments: