08/04/2008

Osa 58: Mangomaniaa


Tämänkertaisen maniani kohteena ei ole espanjalainen vaateketju Mango, vaikka shoppailun luvatussa maassa ollaan, vaan se ihan aito mango, Mangifera-sukuun kuuluvan mangopuun hedelmä.

Mango on trooppisen alueen kasvi ja kasvaa luonnonvaraisena eteläisessä osassa Aasiaa. Se on mm. Intian, Pakistanin, Bangladeshin ja Filippiinien "kansallishedelmä". Mangoa viljellään Aasian lisäksi kaikkialla sopivan ilmaston omaavilla alueilla. Mangopuu kasvaa jopa 40-metriseksi. Juu, olen nähnyt oikean mangopuun. Ei, en kiivennyt, vaikka näytti pahuksen herkulliselta...

Asiahan on niin, että olen aina tykännyt mangoista. En kyllä muista, koska olisin ensimmäisen kerran mangoa maistanut. Helsingissä ostin aina silloin tällöin Stockan herkusta yhden hedelmän (joka maksoi monta euroa) ja yleensä sain syödä sen kokonaan itse.
Singaporessa olen saanut toteuttaa mangomaniaani paljon luovemmin. Isot, makeat australialaiset mangot ovat suhteellisen kalliita, mutta lähialueiden pitkulaisia mangoja (kuvassa) saa usein edullisesti. Niin ja jos jaksa kiivetä mangopuuhun...

Intialainen mangoraita, eli arkisesti meillä vain mangosalaatti, on jokaisen grilliruuan kaveri. Ja usein ihan ilman grillaustakin. (Ja vaikka ihan ilman muuta ruokaa.)
Mangolassia, eli mangosta ja jogurtista tehtyä juomaa, tilaan melkein aina intialaisessa ravintolassa syödessäni. Mikään muu ei taltuta ruuan tulisuutta yhtä hyvin. Ellen seuraa esimerkkiäni. Äidin ja tyttären uusin löytö on Carrefourissa myytävä purkitettu mangolassi.
Thaikeittiön mangosalaatti tehdään vihreistä mangoista. Runsaasti chiliä, pähkinää, limeä ja kalakastiketta.
Niin ja kuivattuja mangoja popsimme muuten vaan.

Jos nyt tuli vesi kielelle, niin jaan oman versioni mangoraitareseptistä. Se on hyvin yksinkertainen.

1 iso tai 2-3 pienempää mangoa, kuorittuna ja paloiteltuna
muutama aasialainen pieni shalottisipuli tai yksi pieni punasipuli, hienonnettuna
2 dl maustamatonta jogurttia, mieluiten kreikkalaistyyppistä
2 - 5 tuoretta chiliä, punaista tai vihreää tai molempia, suikaloituina
nippu tuoretta korianteria silputtuna
suolaa maun mukaan
ripaus sokeria tarvittaessa
chilijauhetta
(garam masalaa, jeeraa)

Sekoitetaan jogurtti tasaiseksi ja lisätään siihen kaikki muu. Koristellaan pinta ripottelemalla chilijauhetta, punaisia chilisuikaleita ja korianterin lehtiä. Maku on paras, kun salaatti saa vetäytyä jääkaapissa vähintään muutaman tunnin.
Vaihtelua salaattiin saa jättämällä intialaiset mausteet pois ja lisäämällä valkosipulimurskaa ja lorauksen oliiviöljyä.

P.S. Mangoruokieni listasta jäivät puuttumaan maailman melkein paras kakku: Cedele-leipomon Mango Almond Cake (hieman porkkanankakun tyyppinen, mutta mangon makuinen ja mangokuorrutusta päällä), juuri kokkikurssilla oppimani vietnamilainen rice paper rolls, joihin voi laittaa tuoretta mangoa sisälle sekä ihan Yoplaitin perusjogurtti, joka on tietysti myös mango-sellaista.

No comments: