29/04/2008

Osa 60: Miljonäärit Lompakolla

Jos pitäisi nimetä paratiisisaari näillä etelämerillä, niin tässä olisi hyvä ehdokas: Lombok.
Komodon varaanitkin asustavat - ei naapurisaarella - vaan seuraavalla. Oma aktiivinen tulivuori on Gunung Rinjani (3726m), Indonesian toiseksi korkein.

Hienoimpia asioita Lombokilla on äänimaisema. Saarella on yllättävän hiljaista. Paitsi meren rannassa kuuluu taukoamaton aaltojen pauhu. Päivällä huutelevat linnut ja gekko saattaa kajauttaa: gekkou, gekkou (selvisi sekin, miksi otusta kutsutaan gekoksi). Ihmisasutuksesta muistuttavat kello kaulassa vaeltava lehmä ja kiekuvat kukot. Viidesti päivässä kuuluu lukuisista moskeijoista rukouskutsut. Ne alkavat hieman eri aikoina eri suunnalta.
Illalla kuuluva siritys taas on korvia viiltävää.

Indonesiassa voi olla miljonääri. Rupioita saa muutaman miljoonan kulumaan helposti lomaillessa. Mutta eipä se paljoa ole rahaa. Saa siis oikeastikin tuntea olevansa lähes miljonääri. Paikallisten keskipalkka on alle 100 USD kuukaudessa.
Paratiisisaaremme synkkänä varjona on indonesialainen hallinto, joka pitää köyhyyttä yllä kaikista maan rikkaista luonnonvaroista huolimatta. Vielä 1960-luvulla Lombokilla kuoli ihmisiä nälkään. Asia tuntuu käsittämättömältä, kun katselee rikasta luontoa, iltahämärissä Lombokin salmella kalastavien veneiden määrää, riisipeltoja, kookospalmuja ja papaijapuita.

Kuvassa oleva tulivuori on Gunung Agung Balilla. Me katselimme sitä naapurisaarelta. Lombok on uusi Bali. Vielä melko koskematon ja vailla massaturismia.
Lähellä on Gili Islands, sukellus- ja snorklausparatiisi. Erona Baliin on uskonto. Siinä missä Bali on hindulainen, Lombok on yli 90%:sti islamilainen. Muutaman vuoden takaiset kahakoinnit Lombokilla karkoittivat turisteja ja köyhdyttivät kolmen miljoonan asukkaan saarta. Paikallisen mielipiteen mukaan kysymys ei ollut uskonnosta, vaan jälleen kerran rahasta uskonnon varjolla. Minkäänlaista vihamielisyyttä emme havainneet, päinvastoin, vieraanvaraisuudessa saarelaiset pärjäävät vaikka thaimaalaisille. Suosittelen ihanaa majoitustamme Imaj private villas, katso linkki listasta. Päädyimme sinne siksi, että omistaja on Ellenin australialainen englanninope. Villamme ikkunoista ja omalta uima-altaalta aukesi mahtava näkymä yli Lombokin salmen kohti Balia. Aurinko laskee kuvassa Gunung Agungin taakse. Katso lisää kuvia linkin kautta.

No comments: