13/06/2008

Osa 64: (Mielipide)ilmastonmuutos


Siitä syksystä, kun viimeksi katselimme räntäsadetta Helsinki-Vantaalla, on tapahtunut suuria muutoksia suomalaisessa ilmastossa. Siis mielipiteiden osalta.
Jos olisin ollut Suomessa, olisin varmaan innoissani nyökytellyt mitäminäsanoin ja ollut iloinen linnakkeiden murtumisesta. Nyt olen vain hämmentyneenä seurannut sivusta suomalaisten (ainakin näennäistä) vauhtia ekotaseen kohentamisessa.

Ensin en kiinnittänyt asiaan mitään huomiota. Mutta siinä vaiheessa, kun Suomesta kierrätetyt Kotivinkit, Annat ja jopa Gloriat alkoivat kilvan täyttää palstatilaa ilmastonmuutosta hillitsevillä elämäntapaohjeilla, tajusin, että jotain on tapahtunut. Ilmastonmuutos on nykyään osa julkista totuutta. Enää eivät vain vihreät poliitikot polje pyörällä töihin vaan kokoomuslaiset hankkivat hybridiautoja!

Luin juuri Kirsi Pihan kolumnin kesäkuun Gloriassa. Piha osui naulan kantaan. Suomalaiset ovat hyviä hurskastelemaan, nuukailemaan ja syyllistämään itseään - ja varsinkin toisiaan. Siksi ilmastonmuutoksen hillitsemisestä on tullut yksi hyvä lisäys suomalaisten itsekuriin.

Jostain syystä en tunne kovin huonoa omaatuntoa, vaikka täällä maailman toisella puolen eläessä ekologinen jalanjälkeni on suurempi kuin Suomessa. Ehkä se johtuu siitä, että paikalliseen elämäntapaan on vaikea verrata itseään.
Jotkut (etenkin kiinalaiset) elävät täällä kuin viimeistä päivää. On helppo heittää roskat lattialle, kun joku noukkii ne kohta. Myös laajemmassa merkityksessä.
Suuremman luokan jutut, kuten ravintolan tai kaupan ilmastoinnin pitäminen 18 asteessa ja ovet auki ulos - tuntuvat käsittämättömältä haaskaukselta. Kovin kauaksi Singaporesta ei tarvitse mennä, kun jätehuolto on yhtä kuin roskien kippaaminen kadulle (tätä kyllä osataan Napolissakin...).

Lupaan palata ruotuun, kun palaamme kotimaahan. Kun singaporelainen riisinkeittimeni rikkoontuu, laitan sen kasvamaan kukkia. Kuvat uudesta Hortpark -ekopuistosta (thai-ravintola, suihkulähteet, näköalatasanteet lepotuoleineen, vuokrattavana juhlatilat, restroomit, lastenhoitopaikat, leikkipaikat - niin ai joo, pieni näyttelyalue, jossa on esitelty, kuinka rikkoutuneissa kodinkoneissa voi kasvattaa yrttejä, jotka muuten olivat jo kuolleita...Ja free goodie bags for visitors!)

No comments: