23/06/2008

Osa 65: Singapore - Fine City




Fine,
hieno
kaunis
mainio
oivallinen
pulska
sakko
sakkorangaistus
sakottaa
(lainaus online -sanakirjasta)



Vanha vitsi kuuluu: Singapore, fine city!
Ja kyllä se pitää paikkansa. Sakkoja saa vaikka mistä. Ainakin teoriassa. Esimerkiksi purkan syömisestä.

Ja se toinen kuuluisa rangaistuskeino on cane. Maksimissaan kepitystä saa muistaakseni kaksitoista iskua. Keinoa ei käytetä naisiin tai alaikäisiin (paitsi poikkeustapauksissa).

Kaikesta epäinhimillisyyden epäilystä huolimatta olen alkanut arvostaa singaporelaista oikeuskäytäntöä. Sillä rajut rangaistukset tuntuvat usein olevan suorastaan oikeudenmukaisia.

Toki kaikkea sattuu. Viime viikolla eräänä yönä yliopistokampuksen läheisessä puistossa raiskattiin nuori nainen. Seuraavana päivänä poliisi otti DNA-näytteet kaikilta lähistön vierasmaalaisilta työntekijöiltä, kertomatta edes näytteenoton syytä. Valistunutta itsevaltiutta?

Tai päivän lehdessä julkaistu toinen rangaistus: Työtön mies sai käsiinsä pankista kassillisen shekkejä, muutti maksutietoja 70 000 SGD arvosta omaksi hyväkseen, jäi kiinni väärennöksestä ja sai 26 kuukautta ehdotonta vankeutta. Uutinen on julkaistu tietysti nimen ja kuvan kera.

Singaporen siamilaiseksi kaksoseksikin kutsuttua Malesiaa taas vaivaa edelleen Kuka murhasi Altantuyan -skandaali. Miss Altantuya Shaariibuun (meniköhän se oikein?) jäännökset löydettiin niihin aikoihin, kun muutimme Singaporeen. Tulkkina toiminut mongolialainen, entinen malli ja kaunotar oli räjäytetty keskellä viidakkoa. Mitä Altantuya teki tämän ansaitakseen? Ainakin hänellä oli takanaan epämääräinen suhde malesialaisen poliitikon kanssa ja pari aviotonta lasta. Neiti todennäköisti kiristi jotakuta, mutta mitä ja ketä, siinä poliittinen kuuma peruna. Syytökset likaavat mm. apulaispääministerin vaimoa, jonka huhutaan olleen paikalla murhahetkellä. Varsinaisesti syytettynä ovat jo pitkään olleet pari poliisin erikoisyksikön miestä, jotka mahdollisesti tekivät likaisen työn. Mutta kuka antoi käskyn? Kyseinen apulaispääministeri kiistää koskaan edes tavanneensa uhriaan. Malesian parlamentti eväsi eilen perättömiksi luonnehdittujen syytösten takia kaikilta toimittajilta pääsyn poliitikkojen lähelle. Mutta kuka murhasi Altantuyan?


No comments: